Apne solunumun uyku sırasında kısa süreliğine durması olayına verilen isimdir. Ancak her duraksama apne sayılmaz bunun için nefes almama süresinin ortalama yirmi saniye olması gerekmektedir. Uyku düzeninin bozulmasına yol açar. Çoğunlukla erken doğan bebeklerde görülmektedir. Bunun için bebeğin uyuma pozisyonu büyük önem taşımaktadır.
Uyku Apnesi
Uyku apnesi yani uykuda nefes durması iki çeşit olmaktadır. Bunlardan biri beyinde yer alan solunum merkezinden kaynaklanan solunum durmalarıdır. Diğer çeşidi ise uykuda tıkayıcı nitelikte olan nefes durmasıdır. Yani nefes yolunun tıkanması sonucu ortaya çıkar. Toplumda en fazla görülen çeşidi budur.
Apne Belirtileri
Uyku apnesinin en önemli belirtileri uykuda uzun süreli nefes durması ve gün içerisinde uykulu halin aşırı olmasıdır. Hastalarda yoğun horlama şikâyeti olmaktadır. Apne genellikle horlama ile birlikte görülmektedir. Bu belirtilere sahip olan hatsallar nefes durması yaşadıklarının farkında olmazlar. En iyi çevrede bulunan kişiler anlarlar. Uyku apnesi olan kişilerde gece uykusuna baş ve boyun bölgesinde terleme ortaya çıkmaktadır. Hastalar sabahları yorgun bir biçimde uyanmaktadırlar. Genel bir uykululuk hali hâkimdir. Hastalık ilerledikçe uyuklama periyodu giderek artmaktadır, hasta her bulduğu fırsatı uykuyla geçirir hale gelmektedir. Bu da bireyin günlük hayatında zorluklara yol açar. Uyku apnesi olan kişilerde insülin direnci düşüktür. Bunun sonucunda bireyler çabuk kilo alırlar ve aldıkları bu kiloları vermeleri oldukça zordur. İştah bozukluğu sorunu ortaya çıkar.
Apne Tedavileri Nelerdir?
Hastalığın tedavisinde öncelikle CPAP adı verilen bir cihaz kullanılmaktadır. CPAP cihazı solunum yolunda oluşan tıkanıklıkları açmak için kullanılmaktadır. Hastalığın her seviyesinde uygulanabilmektedir. Hangi seviyede olunduğu yapılan uyku testi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hafif, orta ve ileri olmak üzere üç seviye bulunmaktadır. Hastalık için herhangi bir tedavi uygulanmadığı sürece kalp ve dama üzerinde sorunlara yol açmaktadır.
Apneye Ne İyi Gelir?
Uyku apnesi için bitkisel çözümler bulunmaktadır. Onun için beyaz lahana ile hazırlanan kür önerilmektedir. Üç ya da dört tane beyaz lahana yaprağı sıcak suda haşlanır. Haşlama süresi ortalama on beş dakikadır. Sabah ve akşam olmak üzere tok karına içilir. Bir su bardağı içmek yeterli olacaktır. Bu karışımı günlük taze olarak içmek önemlidir. Karışım için organik lahana kullanılması önerilmektedir.