Latince adı, herpes simpleks olan uçuk virüsü bir DNA virüsüdür. Uçuk virüsü, çok kolay bulaşır ve sinir sistemi hücrelerinde konaklar. Herpes simpleks virüsü, vücuda bir kez alındıktan sonra bir daha vücuttan atılamaz ve kişinin bağışıklığı her düştüğünde yara şeklinde boy gösterir. Virüs, en çok dudak ve dudak çevresinde konaklamayı sever, bilindiği üzere uçuklar genellikle bu bölgelerde çıkarlar.
Uçuk Nasıl Oluşur?
Uçuklar, bağışıklık sistemi güçsüz düştüğü anda bulundukları bölgede faaliyete geçerler. Bu yüzden öncelikle yapmanız gereken bağışıklık sisteminizi her zaman güçlü tutmaya çalışmaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğru ve kaliteli beslenmek birinci koşuldur. Bağışıklık siteminiz güçlü tutmak istiyorsanız, öncelikle düzenli olarak egzersiz yapın ve su içmeyi ihmal etmeyin. Aşırı stres, yorgunluk, ateşli hastalık gibi faktörler uçuğun çıkmasını tetikler. Özellikle bu durumlarda bağışıklık siteminizi güçlü tutmak için ekstra çaba sarf etmelisiniz.
Uçukla Nasıl Mücadele Edebiliriz?
Uçuk çıkmadan yaklaşık bir gün önce, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler gösterir. Eğer bu süreçte uçuğun çıkacağını fark edebilirseniz, uçuğu yenebilirsiniz. Eczanelerde satılan uçuk kremlerini kesinlikle denemenizi öneriyorum, bu kremler uçuk çıkmadan önce kullanılmaya başlandığı takdirde çok daha etkili oluyor. Bazen, uçuğun kaşınma evresi siz uyurken gerçekleşir yani sabah uyandığınız zaman uçuğunuz çoktan çıkmıştır. Uçuk kremleri, evrimini tamamlamış bir yaraya bile etki gösterebilmektedir.
Uçuk çıkmadan önce uygulayabileceğiniz bir yöntem daha var, bu yöntemi ilk duyduğunuzda biraz geleneksel olduğunu düşünebilirsiniz. Uçuğunuz ilk çıktığında o bölgede kaşınma meydana gelir, uçuk henüz kaşınırken bir tahta kaşığı yardımıyla virüsü etkisiz hale getirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaynamış su ve bir adet tahta kaşığı bulmak. Tahta kaşığını, kaynamış sıcak suya batırıyoruz ve kaşık tamamen soğumadan yani dudağınızı yakmayacak kadar sıcakken, kaşınan bölgeye hafifçe dokunduruyoruz. Bunu uygularken, kaşığın sıcaklığına ve cildinizin hassasiyetine çok dikkat etmeniz gereklidir. Aksi takdirde yanık tedavisiyle uğraşmak zorunda kalırsınız.
Uçuk çıktıktan sonra ağrılı bir süreç başlar. Ağrıyı azaltabilmek için o bölgeye buz uygulaması yapabilirsiniz. Buz uygulaması, ağrınızı tamamen geçirebilir ya da kısmen azaltabilir. Yara kabuk tutmaya başladıktan sonra ise, yaptığımız en büyük hatalardan biri, kabuğu kaldırmaktır. Bu süreçte sabırlı davranıp yaranın kendinden iyileşmesini beklemelisiniz. Yara kabuğunu kaldırdığınız sürece hem yara iyileşmesini yavaşlatırsınız hem de yara izi kalmasına sebep olursunuz.